Do jakich dań dodawać zioła

Świeże zioła w kuchni nie tylko cudownie będą wyglądać na kuchennym parapecie, niemniej jednak również poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i w szczególności w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawana także do koktajli. Na pewno też będzie wyglądać świetnie jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Piękne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzo na w torebce, ale również będzie smakować. Ogólnie rzecz ujmując zioła w doniczce, w szczególności miętę, powinno się regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je obsługiwać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest także podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania codziennie. Warto również pamiętać o właściwym stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wtedy ich liście będą usychać. Ziół nie należy nawozić ani przesadzać. Będą rosły nie gorzej w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię powinno się wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Zobacz również: mięta w doniczce.