Rodzaje miodu

Miód w naszej diecie
Miód nie za każdym razem ma dokładnie taki sam skład, kolor i konsystencję. O tym może przekonać się właściwie każdy, nawet laki, który na miodach nie zna się kompletnie. W zależności od tego, co jest fundamentem miodu, inny będzie jego kolor.



Jedne miody są ciemniejsze inne jaśniejsze. Niektóre mają konsystencję płynną, inne są krystaliczne, stałe. Jeżeli zależy nam na tym, aby zakupić dobrej jakości miód wielokwiatowy, dobrze jest mieć świadomość tego, po czym taki miód poznać. Bardzo dobrze jest kupować miód od bezpośrednich sprawdzonych producentów, bo oni zwykle wiedzą, co sprzedają i gwarantują jakość produktu.

Osoby niewtajemniczone w te kwestie powinny dostać informację o tym, jakie są rodzaje miodów i czym się one charakteryzują. Nie musi to być wiedza szeroka, wystarczy taka w głównym zakresie. Jeżeli taka się ma, to wie się, że w dystrybucji jest nie tylko miód, który wszyscy znają, czyli np lipowy, ale i miód fasolowy. Taki na pewno rzadziej można wyszukać, jednak jest w sprzedaży. W tych sklepach, które specjalizują się w dystrybucji miodów, jak najbardziej można go wyszukać. Oczywiście największym powodzeniem cieszą się te miody, które są najbardziej znane i do których ludzie już się nauczyli. Właściwie każdy miód bowiem specyficznie smakuje. Znawcy są w stanie rozpoznać dany rodzaj miodu po jego smaku i kolorze. Likom taka wiedza nie jest potrzeba, ale w każdej sytuacji dobrze jest wiedzieć, kiedy może się sprawdzi miód lipowy i do czego warto go dodawać. Najlepiej jest mieć miód w domu, bo przydaje się nie tylko i wyłącznie jako dodatek do herbaty, niemniej jednak i jako dodatek do ciast i deserów.

Zobacz więcej: miodowe piwo.